VisitBrønderslev
Voergaard Slot slotte historie dronebillede

Voergaard Slot

Kunst, historie og blodrøde fortællinger i royale omgivelser. Bag de tykke mure finder du Danmarks smukkeste herregård, Voergaard Slot: En overdådig renæssancebygning opført mellem 1481 og 1590. Nordfløjen, hvor blandt andre Stygge Krumpen boede, er dog langt ældre.

Spøgelser og blodrøde historier

Slottet gemmer på nogle af de mest uhyggelige spøgelseshistorier om Ingeborg Skeel, der døde i 1604, og huser samtidig også en stor samling af private kunstsamlinger. Derfor er Voergaard Slot et ideelt besøg, hvis du ønsker en historisk dag sammen med din familie. På slottet er det muligt at gå på opdagelse i den gamle historie om Ingeborg Skeel, som er et af Danmarks mest berømte spøgelser. Fortællingen om Ingeborg Skeel går på, at hun var lagt for had af mange mennesker, grundet sin evne som handelskvinde og grundet mange af hendes onde gerninger mod familie og ansatte på slottet. Der går rygter om, at hun skulle have pisket sit første barn til døde, at hun skulle have skubbet bygmesteren på Voergaard i voldgraven, så han ikke skulle bygge et slot magen til Voergaard, mishandlet sine tjenestepiger og hugget hænderne af karlen på slottet, fordi han efter sigende havde hugget brænde i skoven.

Man mente, grundet Ingeborg Skeels herskersyge og onde gerninger, at hun var i ledtog med djævlen. Mange hævder at have set Ingeborg Skeel gå igen som spøgelse rundt på slottets gange, nu kendt som Den Hvide Dame. I det højeste tårn, som var Ingeborg Skeels gemak, findes en blodtryk på gulvet, som ikke kan vaskes af. Gulvet er blevet vasket og slebet gennem årtier, men pletten kommer altid frem igen. Det siges at pletten stammer fra mordet på en tjenestepige, som Ingeborg Skeel slog ihjel for at være gravid udenfor ægteskabet. Men pigen var alligevel ikke gravid, og hendes blod kan ikke vaskes af gulvet, fordi det er uskyldigt blod. Blodpletten var glemt i mange år, men under en renovering i 2007 kom blodpletten endnu engang til syne.

Måske kan du være heldig at se et strejf af Ingeborg Skeels spøgelse, Den Hvide Dame, i tårnværelset eller den mørke kælder.

I kælderen under Voergaard Slot blev fangerne spærret inde i "Hundehullet", og det har ikke været morsomt, for der er intet vindue og kun en halv meter til loftet.

Voergaard slot fangekælder historie slotte

Stygge Krumpen som vi kender fra julekalenderen Ludvig og Julemanden, har også haft sin gang på Voergaard slot, hvor han havde røvet Elsebeth Gyldenstjerne fra hendes tidligere ægtemand, ridder Bonde Due. Stygge Krumpen ønskede at gøre Voergaard Slot til hovedsæde for hele hans bispedømme, som på daværende tidspunkt ejede næsten hele Vendsyssel. I 1534 erobres Voergaard af Skipper Clements bondhær, og tilfalder i 1536 til kongen.
En begivenhed, der hvert år vender tilbage til Voergaard Slot, er middelalderdagene, der afholdes i juli måned. Her har du mulighed for at træde ind i en anderledes verden, og genopleve, hvordan tjenere, terner, munke, soldater, håndværkere og handelsfolk levede.

Sjælden fransk kunstsamling

Kunstsamlingerne på Voergaard Slot er en ganske anden historie for sig og en stor oplevelse. Slottet har en af de mest værdifulde og enestående private kunstsamlinger i Danmark. Mød Raphaél, Marie Antoinette, Napoleon og den danske rigsgreve Ejnar Overbech-Clausen i en verden fyldt med kongelige antikviteter og eventyrlige historier.

Voergaard står som det er indrettet og møbleret af den sidste ejer - greve Oberbech-Clausen - der tilførte slottet møbler, antikviteter, malerier, porcelæn og sølvtøj, mange fra sine rejser i Europa og især i Frankrig.

Voergaard slot kunst historie

Danmarks Smukkeste Herregård

I 2018 blev Voergaard Slot kåret og hyldet som Danmarks Smukkeste Herregård i en afstemning af Historiske Huse. Om Voergaard skriver Historiske Huse: "Voergaard er en enestående renæssancebygning fra 1500-tallet omgivet af Danmarks bredeste voldgrav og med metertykke mure.  Den østvendte sandstensportal, som man møder efter at have krydset voldgraven, er landets fornemste herregårdsportal, udformet som en triumfbue og dekoreret med diademhoveder, doriske søjler, løvehoveder og Frederik 2.s monogram." Som præmie fik Voergaard et træ med en plakette med inskriptionen ”Danmarks Smukkeste Herregård.”

Voergaard Slot udenfor natur voldgrav historie

Oplev slottet

Slottet er umådeligt smukt og værd at se både ude og inde. På slottet er der rundvisning i hold.
Der er fri adgang til parken med Danmarks bredeste voldgrav.
 
Hvert år i uge 29 kan du opleve Middelalderdagene på Voergaard Slot. Her kan du hilse på biskop Stygge Krumpen, håndværkere og handelsfolk samtidig med en vrimmel af liv, dufte og lyde.

Middelalderdage voergaard slot historie familie oplevelser sommer

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Voergård 6

9330 Dronninglund

Koordinater

Længdegrad : 10.334804

Breddegrad : 57.242362

Inspiration til flere oplevelser

Gallerier & Kunstmuseer
Dronninglund kunstcenter sommer kunst galleri kultur
Hoteller
Dronninglund Slot værelse hoteller slotte overnatning
Dronninglund - Byen ved slottet
Dronninglund skov natur børn sommer forår
Middelalderdage på Voergaard Slot
Middelalderdage på Voergaard Slot
Jyske Ås
Jyske Ås