VisitBrønderslev

Nygårdsminde Vingård

Nygårdsminde Vingård er med sin beliggenhed på breddegrad 57,29° Danmarks nordligste erhvervsavler vingård. Og måske smukkeste? Døm selv.

For mange klinger vin “Made in Denmark” stadig mærkeligt, men faktum er, at der bliver dyrket vin i Danmark – og ikke kun til hyggebrug. Gitte og Jan Lunde fra Nygårdsminde Vingård har taget udfordringen op og tilbyder rundvisninger og vinsmagning efter forudgående aftale.

Navnet Nygårdsminde stammer fra en ejendom, der tidligere lå syd for den mark, der nu er tilplantet med vinstokke.

Jan Lunde købte grunden i 2007, mens han boede på nabogården. Der var en sydvendt skråning, og så var tanken nærliggende: “Det er da her, vi skal dyrke vin!”

De første 500 vinstokke blev plantet, mens ejendommen var ved at blive bygget i 2010 og fik en dramatisk udvikling: Lige efter at de var plantet, blev de stjålet. Men tyvene havde gemt dem i læhegnet ved siden af marken. Jan fandt dem og så blev de plantet igen efter at have fået førstehjælp med masser at vand.

Den 18. oktober 2013 blev der høstet druer for første gang på dengang 300 af de dengang 500 vinstokke. I dag er produktionen noget større med 2.000 vinstokke der dyrkes økologisk og plejes med omhu og druerne bliver naturligvis håndplukkede.