Gårdmalerier og gamle film - Udstilling på Dorf Møllegård

Museum for Forsyning og Bæredygtighed præsenterer udstillingen:

Gårdmalerier og gamle film:
Ny særudstilling på Dorf Møllegård

 

Udstillingen kan opleves på Dorf Møllegård, Storskovvej 39, 9330 Dronninglund.

 

Om udstillingen

I gamle dage havde det særligt stor betydning, hvis man kom fra en stor gård. For at forevige gården, fik man kunstnere til at male alle gårdens herligheder.

Hos Museum for Forsyning og Bæredygtighed er vi så heldige at have en masse gårdmalerier fra Brønderslev Kommune af en af områdets mest kendte gårdmalere, Skryds-Peter.

Kunstneren Peter Johannes Pedersen (1892-1962), bedre kendt som Skryds-Peter, var en særligt benyttet og vellidt gårdmaler i Vendsyssel. Ud fra antallet af skitser fundet i hans skitsebøger, malede han næsten 5.000 malerier. Skryds-Peter malede sine mange gårdmotiver helt frem til 1940, hvor luftfotos gjorde sit indtog, og gårdmalerier blev umoderne. Hans arbejdsproces og maleteknik var yderst særegen, og gør at hans malerier let kan udpeges.

Skryds-Peters mange malerier vil blive fremvist i den kommende udstilling på Dorf Møllegaard. Denne vil, sammen med en fortsættelse af årets tidligere særudstilling ”Din Fortid på Film”, give et dybere indblik i samfundets selviscenesættelse. Både for den private gårdejer og som samfund.

”Din Fortid på Film” blev gennemført i samarbejde med det Danske Filminstitut og Brønderslev Bibliotek og har givet nyt liv til en række ældre lokalhistoriske film. Projektet tog afsæt i en digitalisering af de gamle film, indsamlet fra kommunens arkiver.

Som en del af udstillingen vil der være mulighed for at se de gamle film fra kommunen, se de flotte Skryds-Peter malerier samt få mulighed for at lære at tegne et rigtigt Skryds-Peter billede, baseret på hans teknikker.