Shopping Brønderslev

Brønderslev by

En moderne købstad

Brønderslevs historie

Brønderslev er en af Danmarks nyeste købstæder. Byen var oprindeligt en landsby ved navn Vester Brønderslev, som lå i købstaden Hjørrings opland. Der var foruden landbrug et ret stort pottemageri i landsbyen i 1600-tallet og 1700-tallet.

 

I 1921 fik byen købstadstatus under navnet Brønderslev, og den oplevede i disse år et fornyet opsving med en stor befolkningstilvækst. Især skyldes det industriens vækst, og allerede i 1915 fik Pedershaab en dattervirksomhed, Pedershaab Maskinfabrik A/S, der fremstillede entreprenør- og betonvaremaskiner. De to søstervirksomheder ekspanderede kraftigt og spillede med tiden en nøgleposition for byens næringsliv. Således havde de to fabrikker i 1950 (i en by med cirka 8.000 indbyggere) sammenlagt mere end tusinde ansatte, og de var om noget grundlaget for byens vækst i det 20. århundrede. I 1940 blev byen desuden sæde for sin egen retskreds. Som handelscentrum fik Brønderslev kun lokal betydning i 1900-tallet.

 

Sammen med en anden maskinfabrik er Pedershaab-koncernen stadig toneangivende i Brønderslevs private erhvervsliv, men de har ikke den samme altdominerende rolle som tidligere. Administration og service overhalede allerede i 1980’erne industri og håndværk som byens største erhverv målt på antal ansatte (kilde: Danmarkshistorien.dk)

 

I dag er Brønderslev en populær stations- og shoppingby i Vendsyssel med ca. 12.600 indbyggere og hermed den største by i Brønderslev Kommune, foruden at den er Vendsyssels fjerdestørste by. Byen er lettilgængelig via motorvej E39 både fra nord og syd og toget kører lige til midten.

 

Der findes mange muligheder for aktiviteter og oplevelser i Brønderslev. Besøg byens varemærke, Hedelund Rhododendronpark, i daglig tale kaldet Rhododendronparken, der med mere end 10.000 planter er Nordeuropas største af sin slags. Gå på opdagelse i byens gågade med mange hyggelige butikker, eller smag på Vendsyssel på et af byens spisesteder. Udforsk også et af byens spændende gallerier eller de mange specialbutikker.

Læs mere

Brønderslev by

Natur ved Brønderslev by

Kultur & Historie

Smagsoplevelser

Sov godt i Brønderslev