VisitBrønderslev
Hærvejen Natur

Hærvejen i Brønderslev Kommune

I Brønderslev Kommune finder du både spændende vandreruter og cykelrute langs Hærvejen. Her venter et væld af unikke naturoplevelser, når du går i fortidens fodspor langs den historiske rute. I Brønderslev Kommune findes der en østlig og en vestlig gren af Hærvejs-vandreruter.

Hærveje var i ældre tider betegnelsen for hovedfærdselsårer ligesom kongens hærstræder og alfarveje, der ifølge Jyske Lov ikke måtte spærres

Hærvejen er flere hundrede kilometer vandre- og cykelrute, der løber på langs gennem hele Jylland - fra Hirtshals og Frederikshavn i nord til Padborg i syd.

Ruterne på Hærvejen menes at kunne spores 4000 år tilbage. Ruterne blev dog først skriftligt bekræftet i starten af middelalderen, hvor Hærvejen fungerede som en fælles hoved-transportåre gennem Jylland.

I dag er Hærvejen en rekreativ rute for dig, der vil vandre eller cykle i historiske spor og samtidig opleve det bedste af den jyske natur.

Hærvejen i Nordjylland

Hærvejsruten i Nordjylland er et fælles projekt, som blev indviet i maj 2014. Før det endte Hærvejen sit forløb i Viborg, men historien vidner om en rute, der gik både mod øst og mod vest til de nordjyske havnebyer.

 

Der findes derfor både en østlig og en vestlig gren af Hærvejs-vandreruter i Vendsyssel. Dog kun én cykelrute. Alle tre ruter går gennem Brønderslev Kommune og byder på store naturoplevelser.

Den vestlige vandrerute

Den vestlige del af Hærvejsvandreruten drejer ind mod midten af Vendsyssel fra Blokhus og Hune ved Vesterhavet i syd og fra Børglum Kloster i nord.

 

Her går ruten gennem Brønderslev Kommune ved Manna og det naturskønne Thise Bakker samt historiske Thise Kirke.

Den østlige vandrerute

Den østlige del af den vendsysselske Hærvejs-vandrerute starter i Aalborg og fortsætter via Hammer Bakker gennem Ørum, Klokkerholm og videre nordpå til Frederikshavn.

 

Langs det østlige forløb kommer du forbi naturskønne og bynære Klokkerholm Møllesø, det smukke fredede område ved Grevsmosen og Slettingen samt det idylliske Pajhede Skov og Nymølle Bæk og Søheden Skovkompleks; tre sidstnævnte områder er dele af Jyske Ås.

 

Se brochuren for Hærvejen i Østvendsyssel

Slettingen Grevsmosen vandrerute vandring natur hærvejen

Cykelruten

Hærvejs-cykelruten forløber gennem Brønderslev Kommune omkring byerne Hjallerup og Dronninglund og videre langs Jyske Ås' bakkede terræn gennem den uberørte natur ved Dronninglund Storskov, forbi Pajhede Skov og videre mod Østervrå og Frederikshavn.

 

Se et overordnet kort over Hærvejsruten her

Inspiration til flere oplevelser

Kunst i det fri
Kunst kunstværket EKKO Hjallerup natur
Kunsthåndværkere
Kunst kunsthåndværkere ler keramik rikke barlebo
Gallerier & Kunstmuseer
Dronninglund kunstcenter sommer kunst galleri kultur
Hoteller
Dronninglund Slot værelse hoteller slotte overnatning
Vandreruter
Hærvejen vandreruter vandreture vandring natur aktiv
Cykelruter
Cykelruter Jyske Ås aktiv cykling nature