Hærvejen

Hærvejen i Brønderslev Kommune

Foto: Brønderslev Erhverv og Turisme

I Brønderslev Kommune finder du både spændende vandreruter og cykelrute langs Hærvejen. Her venter et væld af unikke naturoplevelser, når du går i fortidens fodspor langs den historiske rute. I Brønderslev Kommune findes der en østlig og en vestlig gren af Hærvejs-vandreruter.

Hærvejsruten er et fælles nordisk projekt, som blev indviet i maj 2014. Ruterne på Hærvejen menes at kunne spores 4000 år tilbage. Ruterne blev dog først skriftligt bekræftet i starten af middelalderen, hvor Hærvejen fungerede som en fælles hovedåre gennem hele Jylland.

Hærvejen består af både vandre- og cykelruter. I Vendsyssel findes der en østlig og en vestlig gren af Hærvejs-vandreruter.

Den vestlige del drejer ind mod midten af Vendsyssel fra Blokhus ved Vesterhavet og går gennem Brønderslev Kommune ved Manna, Thise Bakker og Thise Kirke.

Den østlige del af den vendsysselske Hærvejs-vandrerute starter i Aalborg og fortsætter via Hammer Bakker gennem Ørum, Klokkerholm og videre nordpå til Frederikshavn.

Langs den østlige Hærvejs-vandrerute kommer du forbi det smukke fredede område ved Fejborg Bakke, Grevsmosen og Bollebakken samt det idylliske Pajhede Skov og Nymølle Bæk og Søheden Skovkompleks; begge er dele af Jyske Ås.

Den vendsysselske Hærvejs-cykelrute gennem Brønderslev Kommune tager dig omkring byerne Hjallerup og Dronninglund og videre langs Jyske Ås' bakkede terræn gennem den uberørte natur ved Dronninglund Storskov, forbi Pajhede Skov og videre mod Østervrå og Frederikshavn.

Se et overordnet kort over Hærvejsruten her

Se brochuren for Hærvejen i Østvendsyssel

Nyt Projekt: Destination Hærvejen 2019-2020

12 kommuner, heriblandt Brønderslev Kommune, og en lang række lokale turistorganisationer er gået sammen i et nyt projekt om at udnytte og udvikle Hærvejens potentialer, og skabe det førende rejsemål for vandring- og cykelturisme i Nordeuropa.

Projektet har indtil videre modtaget fondsbevilling på 915.000 kr. fra Nordea-fonden til at gøre Hærvejen til den foretrukne destination for vandre- og cykelturister.

Læs mere om det omfattende projekt her